regel hier je
testament
Zorg dat jouw nalatenschap in goede handen is.

lees verder
jij gaat
samenwonen
Als je gaat samenwonen verandert er veel. Er is vaak heel veel te regelen. Veel gedoe dus, maar allemaal positief! Je bent namelijk aan het bouwen.

lees verder
je gaat
trouwen
Het is zover! Jullie hebben besloten samen een volgende stap te zetten. Een hele leuke en spannende gebeurtenis. Gefeliciteerd!

lees verder
jullie krijgen
een kind
Gefeliciteerd! Wat een mooi gevoel. Je kan je geluk niet op. Een kind krijgen is het mooiste wat je kan overkomen.

lees verder
je gaat
ondernemen
Ondernemen is het avontuur opzoeken. Altijd achter alle kansen aangaan. Het kost veel energie maar je krijgt er ook veel voor terug!

lees verder
je wordt
ouder
Je neemt meer tijd om over dingen na te denken. Je hebt in je leven al best wat moois opgebouwd en dat wil je graag beschermen.

lees verder
je gaat
uit elkaar
Je kon het vooraf niet voorzien, maar helaas, het overkomt jou nu ook. Het is geen fijne periode, en er is dan ook nog best wat te regelen.

lees verder
iedereen komt ooit te
overlijden
Het zijn momenten waar je liever niet over nadenkt. Maar toch, het is één van de weinige zekerheden die we in het leven hebben.

lees verder
Welkom bij Linders notarissen
De echte notaris in West-Brabant en grensstreek
Duidelijke taal
Scherpe tarieven
Zoveel mogelijk online doen
Wanneer het jou uitkomt

een testament:

zo gepiept!

Aan de hand van een aantal vragen bekijken we welke akte bij je past, wat de mogelijkheden zijn en wat de kosten zijn.

welke akte past bij mij?     regel het nu     Ik wil meer informatie     wat kost het?

welke akte past bij mij?

Om te bepalen welke akte het beste bij je past, moeten we nog een aantal zaken checken. Je moet daarvoor een paar korte vragen beantwoorden. Dat duurt maximaal 2 minuten. Daarna heb je de mogelijkheid om de akte af te sluiten. Vul hieronder de vragen in:

wat is een

testament?

Als je komt te overlijden zonder dat je iets geregeld hebt, bepaalt de wet wie jouw erfgenamen zijn. Ook regelt de wet hoeveel elk van jouw erfgenamen erft. Er zijn veel mensen die zelf willen bepalen aan wie zij hun geld en spullen willen nalaten. Daarvoor is een testament bedoeld. Een testament is een notariële akte waarin je aangeeft wat je wilt dat er bij jouw overlijden met jouw nalatenschap moet gebeuren.

Via De Echte Notaris kunnen stellen (gehuwd of ongehuwd) in bepaalde standaard gevallen zelf een testament maken. Je maakt dan ieder een eigen testament. Je krijgt eerst een advies waarin staat wat je precies nodig hebt. Alleenstaanden of stellen met afwijkende situaties of wensen helpen we ook graag. Je hoeft alleen even je bereikbaarheidsgegevens achter te laten. We nemen dan snel contact met je op om met jou je wensen door te nemen. Maar lees eerst rustig verder. Het wijst zichzelf.

wat kost het?

waarom zou ik

een testament maken?

Een testament kost geld. Dat geld besteed je misschien liever aan leukere dingen. Maar ook als je weinig hebt, kan het al nuttig zijn om een testament te maken. Met een testament regel je dat de juiste mensen na jouw overlijden over jouw spullen mogen beslissen. 

Wat gebeurt er met mijn spullen als ik er niet meer ben? Wie regelt mijn begrafenis of crematie? In een testament kan je dat soort dingen regelen. Maar eerst moet je weten wat er gebeurt als je geen testament maakt. Belangrijk zijn de volgende hoofdregels:

Je hebt geen kinderen:

* als je getrouwd bent dan erft je partner alles. Wanneer is het dan toch goed om een testament te maken? Natuurlijk als je dat niet wilt, maar ook om te regelen wat er met jullie spullen gebeurt als jullie er beiden niet meer zijn. Als jij eerst overlijdt en daarna je partner, gaat alles namelijk naar de familie van je partner, en dat wil je misschien niet.

* als je niet getrouwd bent dan erven je ouders en broers/zusters. Wanneer is het dan toch goed om een testament te maken? Als je geen partner hebt en je wilt dat je ouders en broers/zusters niet (alles) krijgen. Of, als je wel een partner hebt en je wilt dat je partner je spullen krijgt.

je hebt een partner en één of meer kinderen:

* als je getrouwd bent dan erven je partner en jouw kinderen alles. Je kinderen krijgen pas hun deel als je partner er ook niet meer is. Je partner wordt wel eigenaar van alles. Je kinderen krijgen een vordering op je partner. Wanneer is het dan toch goed om een testament te maken? Als je wilt dat je kinderen niet op hun 18e aan het geld kunnen komen als jullie er beiden niet meer zijn. Als je kinderen minderjarig zijn en je wilt een voogd aanwijzen voor als jullie er beiden niet meer zijn.

* als je niet getrouwd bent, erven je kinderen alles. Als je een partner hebt krijgt die niets. Wanneer is het dan toch goed om een testament te maken? Als je kinderen minderjarig zijn en je wilt een voogd aanwijzen. Of als je wilt dat je partner je spullen krijgt en je kinderen hun erfdeel als je partner er ook niet meer is. In dat laatste geval moet je ook nog een samenlevingscontract maken.

Er zijn nog genoeg andere redenen om een testament te maken die altijd gelden, bijvoorbeeld als je rijk bent of een bedrijf hebt of als je iemand wilt aanwijzen die je begrafenis regelt, of als je wilt regelen dat jouw erfenis niet naar de (toekomstige) partner van jouw erfgenaam gaat. Misschien wil je ook regelen hoe je begraven wilt worden of gecremeerd. Wat mensen vaak niet weten is dat je met goede testamenten ook erfbelasting kunt besparen!

Het geeft me heel veel rust dat we onze testamenten hebben gemaakt. als ik er straks niet meer ben weet ik dat alles goed geregeld is.

Jan de Jong

we hebben helemaal niets,

moeten we toch een testament maken?

Dat hangt helemaal af van je situatie. Zo kan het toch belangrijk zijn als je samenwoont om de boel goed te regelen, ook als je niet veel geld of spullen hebt. Dat is omdat je partner niet automatisch erfgenaam wordt. Het is vervelend dat jouw familieleden alles regelen en je partner bij jouw overlijden eigenlijk buiten spel staat. Maar ook als je niet samenwoont, en je wilt dat één persoon bijvoorbeeld alles regelt en alles erft, dan zal je toch een testament moeten maken. Kortom: er zijn vaak redenen genoeg om een testament te maken. Het hangt een beetje af van jouw persoonlijke situatie. We kunnen je daarbij prima helpen.

we wonen samen en hebben een samenlevingscontract,

moeten we nu ook testamenten maken?

Dat hangt helemaal af van jullie situatie. Als je een goed samenlevingscontract hebt dan kan dat soms voldoende zijn, maar als je ook kinderen hebt, al dan niet samen, dan moet je ook testamenten maken als je je partner goed wilt beschermen.

Als je al een samenlevingscontract hebt, dan kan je niet zelf je testamenten maken via deze site. In dat geval moeten we namelijk je samenlevingscontract controleren. Ga naar “laten maken” onderaan deze pagina.

testamenten

maken vanaf € 350,- per stuk

Standaard situatie

Je kan via deze site je testamenten laten maken, ook in combinatie met een samenlevingscontract als je samenwoont met een partner. Voor standaard situaties hanteren we vaste prijzen. Een los samenlevingscontract kost € 300,-, een los samenlevingscontract met twee testamenten kost € 1000,- en twee losse testamenten kosten € 350,- per stuk dus totaal € 700,-. In die akten hebben we de meest voorkomende afspraken gezet.

Afwijkende situatie

Via de adviestool kom je er snel achter of jouw situatie standaard is. Zit je niet in die standaard situatie of wil je meer regelen, of ben je alleenstaand, dan kunnen wij dat ook prima voor je regelen, maar dan moeten we je wel even spreken. Dat kan op kantoor, maar dat kan ook via Skype of FaceTime. Dat is wel iets duurder omdat we er meer werk aan hebben. In dat geval kost het € 1250,-  inclusief btw voor twee gelijkluidende testamenten. Voor een los testament waarin je alleen maar een oud testament herroept en je ex partner onterft rekenen we € 750,-. Een los samenlevingscontract kost € 650,- en een los samenlevingscontract met twee testamenten € 950,-. Als je situatie echter heel erg specifiek is kan het zijn dat het meer kost, maar dat geven we na het vrijblijvende gesprek meteen aan.

Een andere notaris kiezen?