regel een
BV
Ga je ondernemen?
Bescherm jezelf!

lees verder
Welkom bij Linders notarissen
De echte notaris in West-Brabant en grensstreek
Duidelijke taal
Scherpe tarieven
Zoveel mogelijk online doen
Wanneer het jou uitkomt

een BV:

zo gepiept!

Aan de hand van een aantal vragen bekijken we welke akte bij je past, wat de mogelijkheden zijn en wat de kosten zijn.

welke akte past bij mij?     regel het nu     Ik wil meer informatie

welke akte past bij mij?

Om te bepalen welke akte het beste bij je past en wat het kost, moeten we nog een aantal zaken checken. Je moet daarvoor een paar korte vragen beantwoorden. Dat duurt maximaal 1 minuut. Daarna heb je de mogelijkheid om de akte af te sluiten. Vul hieronder de vragen in:

wat is een

BV?

Een BV is een rechtspersoon. We kennen rechtspersonen en natuurlijke personen. Een rechtspersoon heeft net als jij rechten en verplichtingen. De BV heeft een bepaald doel. Dat kan van alles zijn, vaak zijn dat bedrijfsmatige activiteiten. De BV mag winst uitkeren aan haar aandeelhouders. De BV heeft ook een bestuur. In Nederland moet je als je een BV wilt oprichten naar de notaris. De notaris tekent de akte waarbij de BV wordt opgericht. In die akte staan ook de statuten van die BV, ofwel de spelregels van die BV. De notaris zorgt er voor dat de BV wordt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

wat kost het?

waarom zou ik een

BV oprichten?

Een BV oprichten kost geld. Dat geld geef je misschien liever uit aan je onderneming. Het grote verschil met bijvoorbeeld een eenmanszaak is dat bij een BV je in principe niet persoonlijk aansprakelijk bent. Dat kan een groot voordeel zijn als de onderneming failliet gaat door omstandigheden waar je zelf geen invloed op hebt. Het faillissement is al erg genoeg. Als je dan zelf ook nog eens automatisch failliet gaat is dat dubbele ellende. 

Als je ten minste vijf procent van de aandelen bezit, heb je een ‘aanmerkelijk belang’ in de BV. Dat houdt in dat je als directeur-groot aandeelhouder (DGA) inkomstenbelasting betaalt over je loon en eventueel dividendbelasting over winstuitkeringen uit de BV. Daarnaast krijg je te maken met vennootschapsbelasting, de btw-aangifte en, indien je salaris uitkeert aan personeel (hieronder valt ook de DGA), loonbelasting.

De winst gemaakt door de BV wordt in eerste instantie belast met vennootschapsbelasting. Indien je de winst aan jezelf uitkeert komt daar een stukje inkomstenbelasting/dividendbelasting bovenop. Als er financieel gezien voldoende ruimte is, kan de keuze voor een BV als rechtsvorm dus extra voordelig uitpakken wanneer je niet alle winst aan jezelf uitbetaalt, maar deze direct weer investeert in jouw onderneming.

Voordat je een BV opricht kun je een BV in oprichting hebben (BV i.o.) als je al met de activiteiten van je bedrijf bent gestart.  Voor het oprichten van een besloten vennootschap zijn een oprichter, een bestuurder en een aandeelhouder nodig. Dat kan allemaal dezelfde persoon zijn. Er is een minimum startkapitaal nodig, maar dat mag een laag bedrag zijn van bijvoorbeeld één euro.

Als je namens de BV i.o. hebt gehandeld moet je ook niet vergeten na de oprichting en inschrijving van de BV deze handelingen te bekrachtigen. Als je dat op de juiste manier doet ben je niet meer persoonlijk aansprakelijk voor deze handelingen. Ook daar kunnen we je bij helpen bij De Echte Notaris.

Als je met meerdere mensen een BV opricht dan is het heel erg belangrijk dat je de onderlinge afspraken tussen de aandeelhouders vastlegt in een speciale overeenkomst. Dat noemen we een aandeelhoudersovereenkomst. Ook daarmee kunnen we je helpen. Daarnaast is het van belang dat de statuten van de BV ook geschreven zijn voor de situatie van meerdere aandeelhouders en goed zijn afgestemd op die aandeelhoudersovereenkomst.

Ik had een simpele BV nodig voor mijn nieuwe onderneming. Via De Echte Notaris ging het super snel en eenvoudig, en ik hoefde de deur er niet voor uit! Easy!

Chris Phillips

ik ben net gestart,

moet ik nou een holding en een werkmaatschappij hebben?

Op zich hoeft dat niet. Als je net begonnen bent en je wilt wat kosten besparen kiezen veel mensen voor 1 BV.

Als je veel geld verdient en je wilt dat niet direct uitkeren naar privé dan kan je kiezen voor een personal holding boven je werkmaatschappij. De winst die in de werkmaatschappij overblijft na het betalen van de vennootschapsbelasting kan je dan uitkeren naar de personal holding zonder dat je op dat moment weer belasting hoeft te betalen. Je maakt dan gebruik van de deelnemingsvrijstelling. In die holding kan je ook allerlei bezittingen stallen die wel gerelateerd zijn aan je onderneming maar waarvan het belangrijk is dat deze buiten de risicosfeer van de onderneming blijven. Hierbij moet je denken aan de eigendom van het pand, eventuele rechten op intellectuele eigendom. Dan sluit zo’n holding een huurovereenkomst of licentieovereenkomst af met de werkmaatschappij.

moet ik ook een

arbeidsovereenkomst afsluiten?

Ja, als je werkt voor je BV en je keert jezelf loon uit dan is er een arbeidsovereenkomst nodig. De BV houdt dan de belasting en de sociale premies in. Als je naast de werkmaatschappij ook een holding hebt mag je in sommige situaties ook via een managementovereenkomst werken. Dan stuurt de holding naar de werkmaatschappij elke maand een factuur met btw.

In welke gevallen je een arbeidsovereenkomst moet hebben, en hoeveel loon je minimaal moet rekenen zijn vragen waarbij we je bij De Echte Notaris ook kunnen helpen. Dat is wel specifiek en afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

een bv oprichten,

wat kost het?

Een losse personal holding kost € 350,- ex btw.

Een losse personal holding die op haar beurt oprichter en aandeelhouder wordt van een werkmaatschappij  kost € 700,- excl. btw.

Alleen een losse werkmaatschappij kost € 350,- excl. btw.

Deze bedragen gelden alleen als er één oprichter is die tevens een privé-persoon is. In elke andere situatie willen we even contact met je hebben zodat we jouw situatie even doorspreken, zodat we jou een goede prijs kunnen geven.

Een andere notaris kiezen?